Головна > Новини > «Починаючи жити з нуля…»

«Починаючи жити з нуля…»

Саме такий меседж звучав під час майстер-класу: «Особливості надання соціальних послуг сім`ям, члени яких перебувають у конфлікті з законом», що відбувся 16 липня на базі Святошинського РЦСССДМ. Як зазначила провідний фахівець із соціальної роботи, психолог Святошинського РЦСССДМ, кандидат у Майстри соціальної роботи Золотарьова Віра Геннадіївна по відношенню до своїх отримувачів послуг, які повертаються з місць позбавлення волі: «Іноді вони як маленькі діти, які не розуміють куди їм йти. Ми починаємо з простих речей: як користуватися банківською карткою, як ходити до магазину, як спокійно проходити металеву рамку та ін.»

На зустрічі Віра щедро ділилася своїм багаторічний досвідом роботи із спеціалістами мережі ЦСССДМ столиці. Вона не тільки торкнулася питання нормативної документації в роботі за напрямом, познайомила із напрацьованим алгоритмом дій, але й навела соціальні історії.

Віра звернула увагу, що у Центрі особлива увага приділяється ефективній взаємодії із поліцією, хоча наголосила, що «проблеми клієнтів не можуть вичерпуватися лише проблемами із законом. Тут і проблеми із здоров’ям, з працевлаштуванням, психологічні проблеми, інвалідність, борги…». Особливістю роботи Віри Геннадіївни є надання саме психологічних послуг; фахівець наголошувала на складності та важливості встановлення довірливих відносин із клієнтом, особливо, коли мова іде про неповнолітніх; також особлива увага була приділена питанню взаємодії із членами сім’ї підопічного.

Наприкінці зустрічі спеціаліст ініціювала обговорення проблемних питань, що виникають в ході роботи з особами, які мають проблеми з законом, серед них необхідність посилення взаємодії між суб’єктами в ході надання допомоги, тиск з боку представників влади щодо клієнтів, посилення роботи спостережної комісії, впровадження «зелених кімнат», порушення прав дитини та ін. В свою чергу фахівці мережі озвучили свої проблемні моменти у роботі за напрямом, обмінялися досвідом роботи.

В ході майстер-класу1) Провідний фахівець із соціальної роботи, психолог Святошинського РЦСССДМ1) Жвава дискусія щодо проблемних питань1) Обмін досвідом триває