Головна > Новини > Результати експерименту щодо впровадження послуги “Персонального асистента” для осіб з інвалідністю

Результати експерименту щодо впровадження послуги “Персонального асистента” для осіб з інвалідністю

20 січня у КМДА Київський міський центр соціальних служб  презентував результати експерименту “Персональний асистент” для осіб з інвалідністю. У 2020 році його було реалізовано на базі ВМУРЛ “Україна”  та підготовлено 6 пар -асистент та людина з інвалідністю. Протягом трьох місяців асистенти супроводжували підопічних під час навчання та в побуті, проводилася щотижнева супервізія з асистентами та роз’яснювальна робота з батьками про важливість формування навичок самостійного життя у молодих людей з інвалідністю. Спеціалісти КМЦ зауважують, спираючись на концепцію «незалежного життя» людей з інвалідністю, що допомога асистента не повинна йти в рамках обслуговування підопічного, а в першу чергу сприятиме його розвиту та самореалізації, формуванню нових соціально-побутових навичок. Результати експерименту засвідчили, що послуга може значно розвантажити родини підопічних та зменшити психологічну напругу у сім’ї.

      Разом з тим, у ході зустрічі розглядалася проблема недостатньої взаємодії між державними інстанціями щодо допомоги людині з інвалідністю протягом усіх етапів життя. Отже, є нагальна потреба консолідувати міжсекторальні зусилля усіх дотичних структур територіальної громади столиці.

     В цілому, місто готове розробити власні нормативи для запуску цієї послуги в пілотному режимі, фахівці продовжать напрацьовувати рекомендації. «Сподіваюся, що напрацювання ми отримаємо якнайшвидше, щоб втілити послугу “персонального асистента” в життя» -зазначила заступник голови КМДА М. Хонда.

Вивчення потреби надання послуги у розрізі районів столиціПід час зустрічі у КМДА за участі заступника голови М.ХондиЗавідувач кафедри ВМУРЛ «Україна» А. Базиленко ознайомила зі специфікою експериментуДиректор КМЦ Я. Колобова презентувала результати експерименту