Головна > Новини > «І чужому навчайтесь, і свого не цурайтесь…»

«І чужому навчайтесь, і свого не цурайтесь…»

21 травня насичено та змістовно пройшла виїзна Рада директорів мережі центрів соціальних служб столиці. І з задоволенням та цікавістю керівники центрів соціальних служб столиці відвідали низку соціальних закладів гостинного Дніпровського району: відділення «Соціальна квартира» Центру соціальної підтримки дітей та сімей, «Центр комплексної реабілітації  для осіб з інвалідністю», а наприкінці завітали до Дніпровського районного центру соціальних служб.

     Начальник Служби у справах дітей та сім’ї Дніпровського району  Олексій Поліщук презентував особливості роботи «Соціальної квартири», що спрямована на підтримку осіб (з 18 до 23 років) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які проживають у Києві. Він звернув увагу, що відсутність підтримки та житла часто є причиною соціальної дезадаптації таких дітей. «Дитина обирає навчальний заклад, спираючись на те, що він надає гуртожиток, а не тому, що хоче оволодіти професією – зауважив  Олексій Поліщук,- Деякі не вміють приготувати навіть омлет та вперше бачать пралку».

     Заклад розпочав свою роботу у січні цього року і розрахований на створення 6 соціальних квартир, у яких зможуть проживати до 36 дітей. Квартири облаштовані необхідними меблями та побутовою технікою, є місця для навчання та відпочинку дітей, а працівники Центру здійснюють їх супровід протягом 1,5 року. За цей час дитина навчиться самостійному проживанню, без підтримки інших осіб у побутових питаннях.

     Також керівництво мережі центрів соціальних служб відвідало «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» Дніпровського району, де директор Центру Марина Коряка розкрила специфіку діяльності Центру та поділилась труднощами, зокрема, черги з бажаючих відвідувати центр, складність працівників у діяльності «на 2 приміщення», недовіра батьків щодо надання послуги раннього втручання. Разом з тим Марина Коряка з гордістю представила і досягнення та напрацювання колективу, в тому числі проведення занять з музичної терапії, інформатики, діяльність із трудової реабілітації, роботу логопедів та реабілітологів. Більше про центр: http://www.zoloti-dity.edukit.kiev.ua/. Діяльність центру викликала багато запитань та емоцій у директорів центрів соціальних служб. «Важливо, що ми робимо з вами одну справу» – підсумувала наприкінці директор Центру реабілітації.

      Такі виїзні зустрічі керівництва є частиною системної методичної роботи КМЦ. Обмін досвідом на шляху вдосконалення соціальної роботи та ефективна співпраця є необхідними чинниками покращення якості надання соціальних послуг територіальній громаді столиці.

Місця для навчання у «Соціальній квартирі»Діяльність реабілітолога «Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю»Під час відвідування «Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю» Дніпровського районуВиїзна рада директорів мережі ЦСС із Поліщуком Олексієм під час відвідування соціальної квартири