Головна > Без рубрики > Самогубства серед підлітків та молоді: проблема для суспільства та завдання для фахівців

Самогубства серед підлітків та молоді: проблема для суспільства та завдання для фахівців


Останнім часом почастішали трагедії самогубств серед молодого покоління. Серед причин цих трагічних подій в підлітковому віці частіше за все є депресивний стан, відчуття самотності, конфліктні ситуації з однолітками та непорозуміння з батьками, складні психологічні проблеми, серед яких булінг і сімейне насильство, психологічні проблеми, повʼязані з розлученням батьків. Не слід забувати й про вплив сучасних тенденцій скоювати самогубство серед дітей, підлітків та молоді.

Тому системна профілактична робота з сім’ями, направлена на розпізнання суїцидальних сигналів та своєчасне реагування на них є одним із головних завдань фахівців із соціальної роботи сьогодні.

Актуалізувати знання щодо суїцидів, навчитися чітко розрізняти суїцидальні маркери у поведінці особи – з такою метою було проведено семінар для працівників Печерського районного у місті Києві центру соціальних служб, який провела методист відділу методичного забезпечення соціальної роботи Київського міського центру соціальних служб Тетяна Устінова.
Тетяна Володимирівна розповіла про причини та ризики самогубств серед молоді, звернула увагу на ознаки у поведінці людини, які мають насторожити, поділилася досвідом з власної практичної роботи. Вона підкреслила важливість негайного реагування на суїцидальні викази та спроби, а також наголосила на необхідності надання своєчасної психологічної та психіатричної допомоги.