Головна > Новини > Разом проти туберкульозу!

Разом проти туберкульозу!

Київський міський центр соціальних служб у співпраці з МГО “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я” (LHSI) та КНП «Фтизіопульмонологічний центр» має успішний досвід впровадження проєкту “Тобі слід знати про туберкульоз, активне виявлення випадків туберкульозу серед осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах».
11 грудня відбулася презентація роботи проекту у м. Києві серед директорів центрів соціальних служб м. Києва.
Соціальні працівники залучені до реалізації проекту надавали соціальну послугу інформаційно-мотиваційного консультування клієнта з питань туберкульозу з метою визнанчення ступеню ризиків захворювання на туберкульоз і мотивації проходження скринінгу та направлення до медичних закладів у разі потреби. Всього продіагностовано 1226 осіб.
Саме завдяки вчасній діагностиці у 2023 році отримувачі соціальних послуг мережі, у яких виявили туберкульоз, на сьогодні вже проходять курс лікування!
За час роботи:

  • – Залучено отримувачів послуг мережі соціальних служб з числа СЖО, у тому числі, ВПО та дітей із сімей в СЖО до скринінгу та обстеженню на ТБ;
  • – Забезпечено доступ до діагностики та початок лікування пацієнтів з діагностованим в рамках проекту ТБ;
  • – Забезпечено діагностику латентної ТБ інфекції (ЛТБІ) у дітей з сімей, що знаходяться в складних життєвих умовах;
  • – Забезпечено соціальний супровід при веденні дітей з виявленою латентною туберкульозною інфекцією під час її лікування;
  • – Створено сприятливе середовище для запровадження проекту.


Також, за результатами впровадження проекту відбулось налагодження взамодії між медичними та соціальними службами з метою виявлення туберкульозу. В рамках роботи організовано близько 10 виїздів мобільного флюорографа, залучено до діагностики більше 500 осіб.
Загалом, у м. Києві за 2023 рік охоплено 5000 отримувачів послуг, серед яких 2500 внутрішньо переміщених осіб, 2000 людей, які опинилися в складних життєвих обставинах та 500 дітей. Організація виявлення туберкульозу серед вразливих категорій, які не часто звертаються за медичною допомогою стало основним викликом для роботи.

Проєкт “Тобі слід знати про туберкульоз” реалізується Мережею центрів соціальних служб м. Києва та МГО “Соціальні ініціативи з охорони праці та здоров’я”(LHSI) за кошти гранту від The Global Fund через Альянс громадського здоров’я Alliance for Public Health.