Головна > Новини > Вчасна підтримка-запорука успіху дитини

Вчасна підтримка-запорука успіху дитини

      Продовжуємо публікувати соціальні історії з досвіду роботи нашого партнера ГО  Ліга соціальних працівників м. Києва. Адже працюємо разом! Працюємо заради блага територіальної громади столиці!

      Ризик потрапити  до інтернатних закладів серед дітей з інвалідністю, на жаль, занадто великий.  Окрім цього допомоги та постійної уваги фахівців із соціальної роботи потребують і діти, які навчаються в школі-інтернаті, і мають можливість переведення до інклюзивного класу загальноосвітньої школи. З розумінням важливості цих процесів і впроваджується у столиці за участі ГО «Ліга соціальних працівників м. Києва» проєкт: «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику». Ресурсом для підтримки сім’ї є фахівець із соціальної роботи, який співпрацює з різними установами та організаціями, що дає можливість вирішувати низку питань, з якими сім’я не може справитись самостійно.

       7- річний Богданчик має вади слуху. Його мати Наталія (усі імена героїв змінені) самостійно займалась розвитком та вихованням сина, батько до цього не долучався. Через зловживання матір’ю алкогольними напоями, неналежне невиконання нею батьківських обов’язків, дитину було вилучено та влаштовано до центру реабілітації. Матір проходила лікування в реабілітаційному Центрі.

      Через початок повномасштабного вторгнення рф в Україну, реабілітаційний центр, де перебував Богданчик, був вимушений виїхати за кордон. Дитині в Німеччині було проведено медичне обстеження та встановлено слуховий апарат. В грудні 2022 року, після проходження матір’ю реабілітації та поверненням дитини з Німеччини, Боданчик  нарешті зустрівся з матір’ю.

Проте попередній досвід неналежного виконання батьківських обов’язків Наталії викликав занепокоєння фахівця із соціальної роботи Ірини.  Було з’ясовано, що дитина не має реєстрації, матір планувала влаштувати сина до школи-інтернату №6 за рекомендацією ІРЦ.

          Фахівець проєкту налагодила співпрацю із ЗНЗ №233. Із заступником директора з моніторингу інклюзивної освіти було обговорено можливість влаштування Богданчика до 1-го класу з інклюзивною формою навчання. Наразі дитина із задоволенням відвідує школу, комунікує з однолітками та з легкістю засвоює матеріал. Фахівець Ірина: «мене вразила  відкритість заступника директора, яка без вагань влаштувала дитину до школи, допомагала пристосуватись у новому колективі та склала необхідну для Богданчика індивідуальну програму. Після спілкування з колективом ЗНЗ, який ставиться до дітей з любов’ю та терпінням, я вважаю, що за інклюзивною системою майбутнє».

    Під час роботи із сім’єю, фахівець Ірина наголошувала матері на необхідності реєстрації дитини. Проте Наталія пояснила, що не може зареєструвати дитину за місцем проживання через певні обставини і єдиною можливістю для вирішення даної проблеми є зареєструвати хлопчика за місцем проживання батька. При зустрічі з батьком, який має такі ж вади слуху,  фахівець провела бесіду щодо важливості його участі у житті дитини.  Фахівець порекомендувала йому приділяти більше часу сину: спілкуватися, гуляти, допомагати у виконанні домашніх завдань, відвідувати з ним  соціокультурні та спортивні заходи. З батьком дитини було погоджено реєстрацію Богданчика.

     За сприяння фахівця мати була направлена на проходження курсу: «Школи відповідального батьківства» для підвищення батьківського потенціалу, яка проходить в Оболонському районному центрі соціальних служб.

     Завдяки  ГО «Театраліум» та ВБФ «Деполь», які залучила фахівець із соціальної роботи, родина отримала продуктові набори, засоби гігієни та шкільне приладдя.

      Наразі спеціалісти очікують на отримання хлопчиком посвідчення дитини з інвалідністю, після чого Богданчика буде влаштовано до Центру комплексної реабілітації дітей та молоді з інвалідністю Оболонського району  для проходження  курсу з логопедом та дефектологом.

    Реалізація проєкту  «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику» здійснюється за підтримки Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Ліга соціальних працівників України».