Головна > Новини > ГО «Ліга соціальних працівників м.Києва» підводить підсумки проєкту

ГО «Ліга соціальних працівників м.Києва» підводить підсумки проєкту

В столиці завершується впровадження проєкту «Забезпечення системного реагування на потреби дітей, які повернулися до біологічних сімей з інтернатних закладів, та дітей групи ризику», яке здійснювала ГО «Ліга соціальних працівників м.Києва»- багаторічний партнер Київського міського центру соціальних служб. Впровадження відбувалося за підтримки  Представництва Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Ліга соціальних працівників України».

     В місті Києві проєктом було охоплено 910 сімей,  в яких виховується 1262  дітей. Соціальні історії з життя проєкту ви зустрічали на наших сторінках. Фахівці із соціальної роботи зробили величезну роботу: по всім сім’ям визначені гуманітарні потреби, 550 дітям надано різноманітну гуманітарну допомогу (продукти харчування); проведено індивідуальні консультації з дітьми, надано поради та рекомендації щодо взаємодії зі своїми опікунами, вирішення конкретних проблемних питань; надана психологічна підтримка з метою підтримки емоційного стану, вмінням впоратися зі стресом та іншими емоційними ситуаціями; проведена індивідуальна робота з опікунами, а саме: надано рекомендації психологічної та емоційної підтримки дітей та створення благополучного сімейного середовища та ін.; всі діти залучались до соціокультурних заходів.

      Основними бар’єрами при роботі з родинами опікунів/піклувальників є “конфлікт поколінь”, оскільки переважна більшість опікунів є люди похилого віку. На фоні цього виникали конфлікти, непорозуміння батьків/опікунів/піклувальників з підопічними. Дорослі та діти  активно залучались до індивідуальних консультацій з психологом та групових тренінгів для покращення сімейних  взаємовідносин. Важливо будувати взаємодію з любов’ю, терпінням та розумінням, створюючи умови для позитивного розвитку та взаєморозуміння в опікунській родині.

       Перешкодами, які  впливали на роботу з сім’єю є зловживання алко/нарко речовинами батьками, а також дітьми. Всім сім’ям пропонувалось пройти реабілітацію.

    Типовими випадками/причинами, за яких батьки віддають дітей на навчання і цілодобове перебування до закладів, є їх недостатній рівень батьківського потенціалу, відсутність бажання та мотивації до змін у житті, перекладання відповідальності за своє життя на інших.

    Щодо причини,  які негативно впливають на СЖО фахівці виокремили низький матеріально – економічний стан родини,  нестача техніки, засобів зв’язку, відсутні ресурси для здійснення ремонтних робіт.

     Окрема увага була приділена роботі з ВПО: до участі у проекті 73  дитини є ВПО і на даний час проживають в м.Києві. В роботі були діти, які були евакуйовані з окупованих територій Херсонської обл., Запорізької обл., Донецької області, є такі, що батьки досі в окупації. Окрім цього особлива увага була приділена дітям, батьки/опікуни, яких загинули, перебувають у полоні або  вступили до лав ЗСУ.

    Під час реалізації проєкту фахівцями із соціальної роботи для вирішення вищезазначених проблемних питань сім’ям опікунів/піклувальників  надавались такі соціальні послуги: інформування, представництво інтересів, консультування, натуральна допомога, соціальний супровід сімей, у яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, соціальна реабілітація осіб з інтелектуальними та психічними порушеннями. А у сім’ях, де діти були повернуті з інтернатних закладів, окрім цього особлива увага приділялась соціальній профілактиці та соціально-психологічній реабілітації осіб із залежністю від алко\наркотичних речовин.

    ГО «Ліга соціальних працівників м. Києва» щиро вдячна партнерам, яких фахівці залучали для роботи з дітьми та батьками, серед  нх і спеціалісти мережі центрів соціальних служб м. Києва, а також представники РДА, районних ССДС, УСЗН, відділів освіти, закладів освіти, відділів молоді та спорту; БО «Конвіктус Україна»; БФ «Незалежна країна»; ГО «Ми з Троєщини», МБФ «Зорі»,  ГО “Театраліум ЮА”, СЮП ВП Оболонського району; СЗШ № 233;   ДРАЦС Оболонського району; ІРЦ № 5 Оболонського району, ВБФ “Деполь Україна”, Благодійна організація «Благодійний фонд – Єднання Спільноти»», Громадська організація «Театраліум-ЮА», Благодійний фонд “Шанс на зміни”, ГО «Інтегрум», ТЮГ, парафія Архистратига Михаїла УГКЦ, центри безоплатної правової допомоги, Київський міський центр сім’ї «Родинний дім», БФ «ЮНІТ», ГО «Дівчата», сектор ювенальної превенції, БФ «Здоровий всесвіт», БО “СОС Дитячі містечка”, Церкви Переможців та «Надія», ПрАТ «Тернопільський молокозавод «Молокія», Мобільна Команда міста Києва, працівники СЮП Шевченківського району, працівники закладу освіти, КМКЛ № 6, ІРЦ,  ДКЛ №9, БФ “Юніт”, ГО Родини «Небесної Сотні», БФ «Нове Відродження України», військового інноваційно-реабілітаційного центру «База 4.5.0.», ГО “Команда детдом. інфо”, ІРЦ № 5 Оболонського району; школа – інтернат № 25,  районні ЦНАПи, ГО “Сім доріг”, ГО “Спорт стимул успіху”, Товариство Червоного Хреста України Подільського та Печерського районів м.Києва.

     Проєкт завершується, проте діти, якими опікувалися фахівці із соціальної роботи, не залишаться поза увагою і надалі. 101 кейс переданий в у надійні руки спеціалістів районних у м. Києві центрів соціальних служб для продовження роботи, оскільки на кінець проєкту ситуації в сім’ях покращились, але вони потребують подальшого втручання та соціального супроводу з боку фахівців із соціальної роботи.

Родини учасників проєкту з фахівцями
Отримання гуманітарної допомоги