Головна > Новини > До Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу

До Всесвітнього дня пам’яті людей, які померли від СНІДу

19 травня  2024 року в світі відзначають  Всесвітній День пам’яті людей, які померли від СНІДу. В цьому році за ініціативою Благодійної організації  “100% Життя”  заходи в Україні проходять під гаслом «Мільйон врятованих життів». В рамках проєкту HealthLink, який реалізувала ця провідна ВІЛ-сервісна організація разом із партнерами за 7 років було протестовано на ВІЛ мільйон українців! Завдяки доступним програмам з профілактики та лікування  навіть в умовах повномасштабної війни  будуть збережені  мільйони життів наших співвітчизників!

Вперше акція, присвячена Дню пам’яті померлих від СНІДу, була проведена в американському місті Сан – Франциско в 1983 році. Організаторами акції стали люди, яких проблема ВІЛ торкнулась особисто. Відтоді в більшості  країн  світу кожної третьої неділі травня стали традиційно відзначати цей день, атрибутами якого є КВІЛТи та червоні стрічки. Слово «quilt» у перекладі з англійської мови означає «клаптева ковдра». За давніми традиціями, ковдру з різнобарвних лоскутів матерії шили всією родиною, разом із сусідами, знайомими як знак доброзичливості та взаємопорозуміння. Перший КВІЛТ був зшитий у 1987 році  Клив Джонс із Сан – Франциско в пам’ять про померлого від СНІД друга, передаючи і гіркоту втрати, і  любов до померлого.

 Ще однимз атрибутів цього дня, символом  всесвітнього руху боротьби з поширенням епідемії ВІЛ у світі  є Червона стрічка. Мільйони людей з різних країн та континентів носять червону стрічку як символ усвідомлення важливості консолідації суспільства у вирішенні проблем поширення епідемії.

Символ всесвітнього антиСНІДівського руху створив художник Франк Мур у квітні 1991 року. В той час до хвороби, яка забрала життя багатьох людей, намагались не привертати особливої уваги. Перше значення стрічки – “я знаю про проблеми ВІЛ-інфекції , і ці проблеми мене глибоко хвилюють”. Спочатку червону стрічку, прикріплену на грудях,  носили художники, митці, члени благодійної організації «Visual AIDS». Незабаром, вона стала всесвітнім символом боротьби зі СНІДом і солідарності з тими, кого торкнулася ця проблема.

За офіційними даними ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я  України»  станом на 01.04.2024 року у закладах охорони здоров’я під медичним наглядом перебувало 157 139 людей, які живуть з ВІЛ. Найвищий рівень поширеності ВІЛ-інфекції на 100 000 населення зареєстрований в Одеській (1104,2), Дніпропетровській (948,9), Миколаївській (749,5) областях та у м. Київ (643,1). Протягом цього року  виявлено та офіційно зареєстровано 2756  нових випадків ВІЛ-інфекції (6,7 на 100 000 населення) Як і раніше, найбільше випадків ВІЛ-інфекції було зареєстровано серед осіб вікової групи 30-49 років (68,9%). У статевій структурі вперше діагностованих випадків переважають чоловіки (64,7%).

У середньому щодня в Україні реєструвалось 30 випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію, 8 випадків захворювання на СНІД та 4 смертей від хвороб, зумовлених СНІДом. У структурі шляхів інфікування ВІЛ-інфекції переважна частка випадків припадає на статевий шлях (79,0%), проте зберігається актуальність парентерального шляху інфікування внаслідок вживання наркотичних препаратів в ін’єкційний спосіб (20,3%).  За 3 місяці 2024 року зареєстровано 325 смертей від СНІДу. Показник смертності становить 0,8 на 100 000 населення, що на 19,0% менше показника аналогічного періоду 2023 року (1,0 на 100 000). Найвищій рівень смертності зареєстровано у Одеській (3,0), Дніпропетровській (2,4), Чернігівській (1,7) областях та м. Київ (1,3). Кількість людей в Україні, які живуть з ВІЛ, та отримують безкоштовно антиретровірусну терапію  станом на 01.04.2024 року  становить 116 444 особи.

6 квітня 2016 року мер міста Києва Віталій Кличко першим в Україні і в усьому регіоні східної Європи та центральної Азії підписав Паризьку декларацію, чим приєднався до руху найвпливовіших міст світу у їх спільній боротьбі з епідемією СНІДу. Мета ініціативи – прискорення дій у подоланні СНІДу – Fast Track Cities Initiative, до 2030 року – остаточно побороти СНІД через активну протидію епідемії у великих містах, де проживають майже 70% всіх людей, які живуть з ВІЛ.  Для цього за рахунок впровадження інноваційних муніципальних підходів до профілактики ВІЛ, доступу до лікування, підтримки хворих та інформування населення повинні бути виконані до 2025 року – цілі «95-95-95». Світова стратегія була ініційована експертами ЮНЕЙДС.

Київський міський центр соціальних служб є методичним центром соціальної роботи з різними категоріями населення, в тому числі і з людьми, які живуть з ВІЛ. Ми проводимо базові програми  навчання з підвищення рівня компетентностей  спеціалістів із соціальної роботи  як державних, так і неурядових організацій.

Київський міський центр підготував онлайн платформа дистанційного курсу “Соціальна робота з особами/родинами в контексті проблем ВІЛ-інфекції, туберкульозу, вірусних гепатитів B, C, D”. Зарахування на курс відбувається виключно через реєстраційну форму https://forms.gle/djne2m15XwHbmPvZA.

Пам’ятаємо  про  померлих від СНІДу, допомагаємо професійно  працювати з людьми, які живуть з ВІЛ!

Квілт пам’яті- атрибут Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу
  Спеціалісти Київського міського центру соціальних служб під час заходу;