Головна > Новини > У пошуках доступності

У пошуках доступності

«Ми вирімо у спроможність людини, спираємось на її сильні сторони, враховуємо підходи включеності, гідності і прав людини, за основу беремо не тільки принцип універсального дизайну, але й справедливого, інклюзивного  дизайну (“Дизайну для всіх”)» -такі професійні настанови звучали під час  семінару: «Доступність до соціальних послуг та закладів соціальної інфраструктури як нова суспільна норма».

На фото під час семінару ведуча Лариса Остролуцька

    Захід відбувся в останній день весни у Київському міському центрі соціальних служб для працівників центру. Ключовими питаннями доступності до соціальних послуг людей з інвалідністю та досвідом власним і мережі Центрів соціальних служб ділилася методистка Київського міського центру соціальних служб, Майстер із соціальної роботи, канд.пед.наук Лариса Остролуцька.

    Під час зустрічі спеціалісти палко та відверто дискутували, шукаючи оптимальні шляхи у підходах до поняття доступності до соціальних послуг.  Йшлося і про нормативно-правові акти, що спрямовані на формування засад доступності, і про різні моделі підходу до інвалідності. Спирались як іноземний досвід, такі і на  вітчизняні досягнення у цьому напрямі. Зокрема, згадувався і досвід організації проведення фестивалю творчості «Повіримо у себе» та інші моменти з діяльності Київського міського центру соціальних служб.

    Особлива увага відповідно до запиту була приділена питанню інформаційної доступності. Більш глибоко були розглянуті поняття «бар’єри», «інклюзія», адже перш ніж формувати певні засади у суспільстві фахівці мають володіти спільною понятійною базою, отже такі професійні зустрічі вкрай корисні і  важливі на довгому шляху формування доступності як суспільної норми.   

    Вдячні за досвід та можливість більш глибоко пропрацювати актуальні питання сучасної соціальної роботи! Рухаємось кожен у своїй зоні відповідальності у напрямі доступності у широкому розумінні цього слова. Далі буде.

На фото Валентина Єрмачкова провідний фахівець із соціальної роботи у жвавій дискусії під час зустрічі.