Головна > Новини > «Особливості психологічного супроводу осіб, які пережили полон і тортури»

«Особливості психологічного супроводу осіб, які пережили полон і тортури»

    Досвід полону та тортур впливає не лише на постраждалого, а й на його родину, найближче оточення та на суспільство в цілому. Одним із важливих завдань  спеціалістів є допомога людині, яка пережила катування чи полон, у тому, щоб дати відчути, що вона не самотня і цінна для суспільства. Спеціалісти мережі центрів соціальних служб надають соціальні послуги родині – усім членам сім’ї, тому вкрай важливим є отримання знань у цій галузі.

    24 та 30 липня 2024 року відбувся тренінг: «Особливості психологічного супроводу осіб, які пережили полон і тортури». Психотерапевтка Надія Діжурко та психолог КМЦСС, Майстер із соціальної роботи Тетяна Устінова зібрали у стінах Київського міського центру соціальних служб спеціалістів мережі центрів соціальних служб столиці, Київського міського центру соціально-психологічної допомоги та ДУ ТМО МВС України по Києву і Київський області.

    Захід проходив в рамках проєкту «Посилення спроможності надавачів послуг з психічного здоров’я з урахуванням унікального українського досвіду в роботі з травмами війни», який реалізує ресурсний Центр «Лісова Поляна». Він був створений  межах проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», що впроваджує організація Пакт.

    Під час зустрічі розглянули базові принципи роботи з людьми, які пережили полон, тортури та СНПК. Підіймалося питання застосування підходу, заснованого на правах людини, розглядалися  засади національного та міжнародного законодавства. Особлива увага зверталася на юридичні аспекти та важливість встановлення і фіксації вчинення воєнних злочинів і захист постраждалих. Йшлося й про питання реабілітації як комплексу соціальної, психологічної, медичної та правової допомоги.

     Дякуємо ГО Ресурсний центр “Лісова Поляна” та ГО “Блакитний птах” за всебічну підтримку і навчання! Також вдячні фахівчині Шевченківського РЦСС, Майстру із соціальної роботи Олені Петруненко, яка розділила зі спеціалістами  важкий досвід практичного захисту інтересів сімей зниклих безвісти за особливих обставин.